Články Druhá srpnová sobota patřila 10. kolu THL i Extralize ČR HVP v PÚ

Druhá srpnová sobota patřila 10. kolu THL i Extralize ČR HVP v PÚ

Již XV. ročník soutěže „O pohár SDH Chotěmice“ se odehrál v sobotu 11. srpna 2018. Soutěž byla zařazena nejen do Táborské hasičské ligy, ale stejně jako loni také do Extraligy ČR HVP v požárním útoku. Dorazilo sem 58 mužských a 21 ženských družstev. Z toho se do THL registrovalo 36 mužů a 12 žen. V rámci extraligy startovalo 28 týmů mužů a 10 týmů žen. Obě ligy si nechaly zapsat hasičky ze Dvorců A a muži ze Šipouna, Zahorčic, Krotějova, Bohdalína a Chotěmic. Domácí ženy tuto ligu nemohly absolvovat, jelikož jim celou sezonu chybí srážečka a v EX ČR je zakázáno si půjčovat závodníky.

Na soutěž dohlíželo 5 rozhodčích – p. Šustr, Doležal, Bílý, Přibyl a Čihák. Už na přípravném platě probíhala kontrola materiálu. Dále se hlídali ulité starty, nasazený koš a na konci čára stříkání. Časomíra tentokrát dorazila ze Zahorčic.

V 10 hodin vyběhl první tým. Na začátku startovní listiny byly týmy, které stabilně běhají extraligu. Ty mají své pevné startovní číslo.

Zlato v THL bral Bohdalín s časem 16,34 s. Kluci si zaběhli osobní rekord, který dříve činil 16,50 s. Druhý stupeň vítězů patřil mužům z Chářovic Špona (16,56 s). Třetí skončily Obrubce z Mladoboleslavska (16,58 s). Čtvrtý šestnáctkový čas daly Milenovice (16,86 s). Do první desítky se ještě vešly Jaronice, Šipoun, Kamenice n/L, Drahňovice, Libkova Voda, Chotěmice a Netřebice. Chotěmice tak byly nejlepším týmem z táborského okresu (9. místo za čas 17,63 s).

Ženskou kategorii zahájily domácí hasičky. Vše od začátku vypadalo perfektně. Vyběhly na první pokus. Dopředu bylo vše slibně rozběhnuté. Výstřiky za 15,10 s. Z proudnic však voda prášila a terče stále nesvítily. Proudařka vpravo srazila terč v čase 18,37 s, vlevo bohužel až za 22,73 s. Bohužel síla větru zabojovala. Jejich čas stačil až na 8. nebodované místo. V Chotěmicích zvítězila děvčata z Ústrašic, která útok dokončila v čase 16,97 s. Po doběhnutí nastalo velké radování, neboť to byl jejich osobní rekord. Dosavadní rekord si holky zaběhly nedávno v Krátošicích (17,22 s).  Na stříbrném stupni vítězů byly ženy z Bezděčína s krásným časem 17,33 s. Bronz brala Nová Včelnice (17,40 s). Áčko ze Dvorců se svým výkonem moc spokojeno nebylo. Pravá proudařka opět prostříkala. Levá zastavila časomíru na hodnotě 16,77 s. Hezký čas si připsaly i hasičky z Chrbonína. Za čas 17,90 s braly 5. místo a 3 body do celkového hodnocení THL. Jedinou diskvalifikaci za přešlap čáry stříkání na PP zaznamenaly dívky z Kozmic, které startovaly teprve na své druhé soutěži. Naštěstí vše berou sportovně a už se těší na další soutěž, která bude právě u nich v Kozmicích.

Extraligu v kategorii mužů ovládl tým Renmotor Jinolice z okresu Jičín, který je zatím druhým nejlepším týmem EX ČR. V Chotěmicích útok dokončili za 15,93 vteřiny a pokořili tak rekord místní dráhy. Ten byl doposud 16,01 s a zaběhla ho v roce 2017 Trnava. Celkově v mužské kategorii padly dva patnáctkové časy. Za 15,96 s doběhly Mladoňovice na Třebíčsku. Třetí skončila Bašnice z Jičínska (16,08 s). Do první desítky se ještě postupně vešly Krasonice, Bohdalín, Trnava, Velké Hoštice, Zlatá Olešnice, Lavičky a Nevehle. Muži z pořadatelského týmu brali v extralize 21. místo. Ve výsledkové listině měli zapsaný čas 17,63 s, bohužel kvůli prostřiku na LP.  Jedním z favoritů za Táborsko byl Krotějov Sport. Klukům ale pokus nevyšel kvůli nezapojenému rozdělovači.

Dosavadní rekord dráhy na 2B, který byl 16,30 sekundy, překonaly vítězky ženské kategorie ze Skrochovic (okres Opava), které doběhly za 16,05 s. Zajímavostí je, že i původní rekord vytvořily ony, překonaly tak sami sebe. Hasičky ze Skrochovic spolu s ženami ze Staré Říše v současné době vedou tabulku EX ČR. Na 2. místě skočil také opavský tým, ženy z Malých Hoštic (16,25 s). Třetí příčku brala děvčata z Hrobice Explosia na Pardubicku. Trať zvládly těsně pod 17 vteřin, tedy za 16,99 s. Potom následovala Hlubyně (17,48 s) a Dvorce A, které v extralize braly 3 body za 5. místo. Nedokončený pokus měly favoritky ze Staré Říše.

V 17 hodin proběhlo slavnostní vyhlášení soutěže. Ceny si odvezlo 15 mužů a 7 žen v obou ligách. Dále nechyběli ani poháry a medaile pro přední umístěná družstva. Oceneni byli také nejrychlejší proudaři celé soutěže – pravá proudařka ze Skrochovic (15,77 s) a pravý proudař z Laviček (15,73 s).          

Náročný den byl zakončen diskotékou pod širým nebem, kterou si po perném týdnu příprav užili hlavně domácí. Ostatní týmy odjeli do Chlumu u Křemže, kde následovalo nedělní 11. kolo extraligy. My Táboráci se můžeme těšit na další dvojkolo v Želči (pořádá SDH Ústrašice) a poté v neděli v Bezděčíně. Pak už zbývají do konce sezony jen 2 soutěže – Kozmice a Zhoř.

 

Autor – Marcela Smolíková, SDH Chotěmice

Datum vytvoření: 18.8.2018 18:29

Táborská hasičská liga 2024