Články Chotěmice - to nejlepší z hasičského sportu na jihu Čech. Špičky extraligy pokořily rekord dráhy na 2B

Chotěmice - to nejlepší z hasičského sportu na jihu Čech. Špičky extraligy pokořily rekord dráhy na 2B

V sobotu 28. srpna 2021 hostily Chotěmice soutěž v rámci EMAS Extraligy ČR v požárním útoku. Zároveň se zde konala i Táborská hasičská liga. XVII. ročník soutěže „O pohár SDH Chotěmice“ byl zahájen již dopoledne, a to slavnostně za doprovodu české hymny. Hasičského klání se účastnilo celkem 49 mužských a 22 ženských družstev. Z toho se do THL registrovalo 20 mužů a 9 žen. Družstva si mohla vybrat, v jaké lize budou startovat. Útok se při splnění všech pravidel dané ligy mohl počítat do obou. Nespočet lidí zavítalo do Chotěmic pouze jako obecenstvo, i když měli možnost vše sledovat online na internetové televizi FireTV.

Soutěžní klání probíhalo na místním hasičském hřišti, na kterém se stále zdokonaluje zázemí. Letos ale pořadatele zaskočilo deštivé počasí, které zlobilo celý týden před soutěží. Museli dokonce narychlo řešit odvodnění konce dráhy. Organizátoři ze zdejšího sboru mají už ale zkušenosti z let 2017 a 2018, tak je nic nezaskočilo. V den konání bylo počasí proměnlivé, některým týmům dokonce vydatně pršelo, jako například Choustníku. Ten byl na zdejší soutěži poprvé.   

Hlavním rozhodčím soutěže byl Jiří Šustr ze Soběslavi. Startování se ujal František Doležal z Dačic. Přípravné plato kontroloval Jan Aujezdecký ze sousedního SDH Deštná. Na koš dohlížel Pavel Přibyl taktéž z Deštné a čáru stříkání kontroloval rozhodčí Jiří Čihák z Dlouhé Lhoty. Časomíra dorazila ze Zderazi. Moderování se ujal Patrik Baláž z místního SDH. Hudební doprovod zajišťoval Jarda Hájek alias DJ Grove.

Prestižní soutěž Extraligy ČR měla před víkendem na jihu Čech poslední 4 kola do konce. Nedělní kolo se konalo v Zahorčicích na Strakonicku. Jelikož se zde sešlo 71 soutěžních týmů, přípravný čas na základně byl 3 minuty. Technická četa perfektně zajišťovala rychlou výměnu družstev. Pro fanoušky THL šlo v Chotěmicích o předposlední kolo. Zamíchat celkovým pořadím budou moci už jen ve Zhoři u Tábora. Sobotě předcházeli velké přípravy. Odměnou pro všechny byly podařené časy a radost soutěžících. V mužské kategorii padlo 15 „šestnáctkových“ časů a 8 časů pod 18 vteřin. K tomu 9 „osmnáctek“ a 1 „devatenáctka“. Dalších 7 pokusů bylo nad 20 vteřin. Sedm pokusů nebylo dokončeno a dvě družstva byla diskvalifikována.

Nejlepší výkon v mužské kategorii podaly Mladoňovice z okresu Třebíč. Zlato si připsali za čas 16,21 s. Stříbrná příčka patřila Velkým Hošticím z Opavska. Časomíru zastavili na hodnotě 16,32 s. Bronz putoval do nedalekého Krotějova. Kluci, kteří znají zdejší dráhu jako své boty, zaběhli útok na 3B za 16,47 s. Všichni jednotlivci z prvních 3 příček si na památku odvezli noblesní medaili. O čtvrtou příčku se dělila Stará Říše z Jihlavska a Budeč z Dačicka. Sestříkli shodně za 16,58 s. Domácí muži doplatili na prostřiky. Proudaři zakončili útok v čase 18.59 s, což stačilo až na 21. místo. Rekordní čas místní dráhy na 100 metrů je 15,93 s. Nikdo ho letos nepokořil. Ten tu v roce 2018 sebral Renmotor Jinolice týmu Trnavy, která dala v roce 2017 čas 16,01 s.

Vítězem soutěže v rámci THL byly Žernovice z Prachaticka. Účastníci hlavně Jihočeské hasičské ligy si zde připsali 20 bodů za čas 16,83 s. Zároveň šlo o jejich nejlepší letošní čas. Úspěch si připsal i chotěmický strojník, který byl Žernovicím zapůjčen. Na druhé příčce se umístili muži z Přerovska – SDH Hrabůvka. Výsledný čas byl 16,85 s. Třetí stupínek na bedně patřil Zdislavicím od Benešova (16,95 s). Čtvrtý a poslední „šestnáctkový“ čas v rámci THL daly Jaronice (16,99 s). První pětku uzavíral Sloup s časem 17,16 s. Ten i tak vede tabulku THL a na poslední soutěži ve Zhoři bude bojovat s chlapy ze Zdislavic o mistrovský titul pro rok 2021. Skrýchov u Malšic (17,29 s) a Svaté Pole (18.50 s) obsadili 6. a 8. místo, čímž si také připsali body a ve Zhoři budou bojovat s Dobronicemi a Markvarcem o 3. až 6. místo v konečném pořadí THL. Chotěmice už na celkové 6. místo nedosáhnout, mohou ale spadnout až na 11. místo. O 7. až 10. místě se také bude rozhodovat na poslední soutěži.

Ženskou kategorii zahájily domácí hasičky, které letošní sezónu vynechaly, kvůli neúplnému týmu. Doma však musely reprezentovat. Vše od začátku vypadalo perfektně. Vyběhly na první pokus. Dopředu bylo vše slibně rozběhnuté. Lehké prostřiky na obou proudech znamenali čas 18,11 s. V kategorii něžného pohlaví padlo 5 „šestnáctkových“ časů, 3 „sedmnáctky“, 4 „osmnáctky“, 3 „devatenáctky“ a 5 časů nad 20 vteřin. Dva pokusy byly neplatné. Celkové 1. místo obsadily hasičky Renmotoru Jinolice. Holky z Jičínska mají vydařený rok. Začátkem srpna daly na trati v Čechtíně rekord extraligy a s časem 15,55 s vzešly do dějin hasičského sportu. Ani v Chotěmicích se nenechaly zahanbit. Superrychlým útokem pokořily rekord dráhy na 2B. Ten doposavad činil čas 16.05 s. V roce 2018 ho daly ženy ze Skrochovic okr. Opava. Špuntorky ho však o kousíček vylepšily – na čas 16.03 s. Na extralize už mají splněno, protože už mají pro letošek jistý titul mistryň. Stříbrný stupínek vítězů patřil v Chotěmicích hasičkám ze Staré Říše (16.50 s). Vlevo byl sražen terč za úctyhodných 15.88 s. Holky z Jihlavska letos jako jediné konkurovaly Renmotoru. O jednu setinu horší čas zde dala Olešná z Havlíčkobrodska. Těsně opodál byly Zahnašovice z Kroměřížska (16.55 s) a Nevcehle z Jihlavska (16.58 s).

Ženy zastupující Prahu - západ, Sloup, obsadily v rámci extraligy 8. místo. Čas 17.55 s jim ale v THL zajistil vítězství. Tím si také jenom potvrdily to, že se stanou mistryněmi THL pro rok 2021. Druhé místo v THL si ze soboty připsala Nová Včelnice (18.01 s). Bronz obsadila domácí děvčata. Bramborovou medaili si urvaly Slapy (19,09 s). První pětku uzavíral Choustník s časem 19,95 s. Tím si o 3 setiny vteřiny vylepšil letošní nejlepší čas. O celkovém 2. až 4. místě v THL se bude rozhodovat na příští soutěži.    

V 17 hodin proběhlo slavnostní vyhlášení soutěže. Ceny si odvezlo 15 mužů a 7 žen v obou ligách. Dále nechyběli ani poháry a medaile pro přední umístěná družstva. Oceneni byli také nejrychlejší proudaři. Za extraligu to byla levá proudařka z Renmotoru Jinolice Michaela Vanclová (15,75 s) a levý proudař Jakub Procházka z Čikova (15,80 s). Z Táborské ligy nejrychleji srazila terč levá proudařka Barbora Jelínková ze Sloupu (17,44 s) a pravý proudař Jan Volf z Jaronic zapůjčený do Zdislavic (16,25 s).     

Náročný den byl zakončen diskotékou pod širým nebem. Některá družstva se zdržela a poseděla společně s domácími, některé týmy měly na programu soukromou pánskou jízdu spojenou s rozlučkou se svobodou. Jeden nadějný tým to pojal i jako prodloužený víkend v Chotěmicích. Zbývající družstva putovala do Zahorčic, kde se konalo nedělní kolo extraligy. My Táboráci se můžeme těšit na poslední kolo ve Zhoři u Tábora.

 

 

Autor: Marcela Smolíková, SDH Chotěmice

Datum vytvoření: 2.9.2021 10:53

Táborská hasičská liga 2024